Икономическият и социален съвет (ИСС) настоя годишният растеж на БВП трябва

...
Икономическият и социален съвет (ИСС) настоя годишният растеж на БВП трябва
Коментари Харесай

Експерти поискаха от служебен вицепремиер поне 5% ръст на БВП

Икономическият и обществен съвет (ИСС) настоя годишният напредък на Брутният вътрешен продукт би трябвало да е не по-малко от 5% в идващия програмен интервал, т.е. в годините сред 2021-2027. Исканията на специалистите бяха поставени на среща със служебния вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. Засега се планува към 4% растеж на стопанската система в този интервал.

От известието на ИСС за срещата с Пеканов остава усещането, че обект на задаващите се разногласия ще са безвъзмездните средства от Европейски Съюз и комбинацията им с запас под формата на заеми. От една страна, Пеканов е представен да приканва да се търси рационален баланс сред безвъзмездното финансиране и потреблението на финансови принадлежности в процеса на възобновяване на индустриалните предприятия. Но от друга, от ИСС настояли безвъзмездното финансиране да не бъде намалявано за сметка на нарастване на размера на финансовите принадлежности.

" Постигнато беше единодушие да се пристъпи към разискване на ново райониране в България, което да даде опция за по-справедлив достъп до финансиране на Югозападния и на Северозападния регион в идващия програмен интервал. ИСС сложи въпроса и за прибавяне на районите Сливен, Ямбол и Хасково към регионите, които имат право на поддръжка в прехода към зелена стопанска система ", оповестява още Икономическият и обществен съвет.

Председател на съвета, който съгласно закона е съвещателен орган, е Зорница Русинова, която се издигна до зам.-министър и до министър на труда и обществената политика при ръководството на Бойко Борисов. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР